top of page

YAMAZATO

Interieur Japans restaurant

Restaurant Yamazato bevindt zich in het 5-sterren Japanse hotel Okura in Amsterdam. Het hotel en restaurant zijn reeds 30 jaar in Nederland gevestigd en het is in Europa een beroemd Japanse culinair instituut geworden. Een grote Japanse brigade van koks en bediening geleid door Chef Oshima, die al 30 jaar hier bezig is, maakt in Europa een ongekende kwaliteit van Japans eten mogelijk.

In Japan is het niet gangbaar om exclusief Japanse Kaiseki eten in een grote zaal te serveren. Normaal gesproken geldt: kleine kamer, klein gezelschap. Het is een uiterst privé moment, terwijl in Europa het dineren in restaurants een onderdeel van het openbare leven is. Onze uitdaging was het verenigen van deze culinaire cultuurverschillen door ons ontwerp. De feestelijkheid van het dineren in grote en exclusieve Franse restaurants in Parijs combineren met een, voor iedereen, zowel voor Westerse mensen, maar ook Japanners, herkenbare vormgeving.

In een dynamisch plafondontwerp van Sumiya in Kyoto, een in de 17e eeuw gebouwde traditionele zaal voor feesten met courtisanes, voelden wij een soort openbare feestelijkheid die in Japan zeldzaam is en dat hebben wij gebruikt voor de verlichting van de zaal. Verder zijn de kozijnen en de nisjes opgebouwd met ceder en op een Japanse manier gedetailleerd. De dynamiek hebben wij doorgezet in het ontwerp van het tapijt met daarin de stromingen van de rivier in combinatie met diverse bloemmotieven. De gasten worden ontvangen in de onmiskenbare Japanse zaal met panorama naar een grote Japanse tuin waar de feestelijke en authentiek lunch en diner ieder avond plaatsvindt.

Programma:
Verbouwing en interieur Japans restaurant
Locatie:
Amsterdam, Nederland
Datum:
augustus 2005
Opdrachtgever:
Hotel Okura
Team:
Projectarchitect: Olivier Langejan, Tim Piet
Medewerker: Yasuyo Matsuda
BVO:
180 m2

Fotograaf: Hotze Eisma

bottom of page