top of page

SIEBOLD

Restauratie en transformatie van historisch grachtenpand tot Japan Museum

In opdracht van de Rijksgebouwendienst hebben wij drie panden verbouwd aan het Rapenburg in Leiden tot het SieboldHuis, het nieuwe Japanmuseum met een ruimte voor wisselende tentoonstellingen, zalen voor lezingen en een podium, en daarnaast kantoorruimte. Dit project bestaat uit een bouwhistorische opgave en twee functionele opgaven. Het rijksmonument waarin nu het SieboldHuis is gevestigd, kent een bewogen geschiedenis. Het waren oorspronkelijk drie panden die in de loop der eeuwen zijn samengevoegd, verbouwd, uitgebreid, opgetopt, en nieuwe voor- en achtergevels hebben gekregen. Elke ruimte kent hierdoor meerdere historische lagen. Om een helder antwoord te geven is een zeer uitgebreid historisch onderzoek gedaan waarbij de geschiedenis van het gebouw is blootgelegd. Elke ruimte heeft zijn eigen karakter en sfeer gekregen. Behoud van het authentieke karakter is een eerste vereiste in dit project: het SieboldHuis is een rijksmonument van de hoogste categorie. Door deze verbouwing heeft het gebouw zijn authentieke karakter teruggekregen.

Bij de verbouwing van dit rijksmonument tot museum is, naast de bouwhistorische ingreep, sprake van twee grote functionele opgaven: ten eerste is het een bouwfysische opgave, en ten tweede is het een privéhuis dat openbaar toegankelijk wordt. Dit maakte het ontwerpproces als geheel zeer complex. Door het historische karakter van het gebouw was het niet mogelijk een flexibele ruimte-indeling te maken voor verkeersstromen. De barokke centrale hal verbindt alle ruimtes. In deze hal hebben wij ook de belangrijkste ingreep gedaan voor het laten functioneren van dit openbare gebouw: een nieuwe verticale transportfunctionaliteit. Voor de positie van deze liftkoker met hieromheen de trap en de sanitaire ruimten is gezocht naar de voor het monument meest logische en minst schadelijke plek.

Twee ruimtes in het SieboldHuis zijn geschikt om lezingen en andere podiumbijeenkomsten te houden. De multifunctionele zaal op de bovenste verdieping wordt gebruikt voor concerten, als collegezaal van de Universiteit van Leiden, voor tijdelijke tentoonstellingen en workshops. 

Programma:
Verbouwing van monumentaal herenhuis tot museum
Locatie:
Rapenburg, Leiden, Nederland
Datum:
december 2004
Opdrachtgever:
Rijksgebouwendienst
Team:
Medewerkers: Olivier Langejan
Etsuko Yamada
BVO:
1500 m2
Bouwkosten:
3.175.000 euro

Fotograaf:
Luuk Kramer

bottom of page