top of page

EBBINGEHOF

Coopetarieve woningbouw in Groningen

De Ebbingehof is het bewijs dat een burgers op eigen kracht een duurzame woonomgeving kan realiseren. Zij zijn aan elkaar gecommitteerd en open voor de buurtgemeenschap. De conditie is anders dan bij een beleggers of individuele eigenaars. Geen noodzaak tot financiële maximalisatie en speculatie, maar een gedeeld belang om het gebouw als gemeenschap te koesteren. Een dergelijk concept voor woongebouw biedt concreet oplossingen voor sociaal probleem zoals vergrijzing en sociale isolatie.

Voor bewoners die spontaan contacten beoogden,vonden wij een gebouw met een binnenplaats
passend. Vanuit de atypische vorm van de kavel ontstaat het vijfhoekige gebouw. We haalden van de zuid- en de noordkant twee happen, zodat de zuid- en de noordkant twee happen, zodat de
binnenplaats zonnig en open werd; Hier kwamen twee dakterrassen waar de bewoners tuinen kunnen maken. Het resultaat is een dynamisch gebouw dat een wisselende indruk geeft afhankelijk van waar je het ziet. Aan de straat hoog en statig, aan de stegen laag en intiem.

De stedenbouwkundige opzet van het CiBoGa terrein komt slechts overeen met de ondergrondse
parkeergarage. De pentagonale gebouw, dat ‘enigszins willekeurig’ op de onderconstructie staat,
maakt een bijzondere constructieve aanpak noodzakelijk. De begane grond gevels zijn uitgevoerd
als betonnen wandliggers die, via een funderingsraster, ondersteund worden door de
kolompunten in de parkeergarage. Het voordeel van deze opzet is dat hiermee een toekomstbestendige flexibel indeelbare plattegrond is.

Met de elementen die de gevel vormen, spelen wij met continuïteit, repetitie en afwisseling en hiermee beheersen we het ritme van de gevels. De keus van de verduurzaamde hout ontstaat door de voorkeur van de opdrachtgever voor duurzaamheid en onze keus voor een luchtige verschijning van het hout dat de toon van ons gebouw bepaalt. Voor de plint zijn baksteentegels toegepast. Aan de plint maakten we een combinatie van verticale en horizontale verbanden. Daarmee krijgen de penanten het karakter.

Samenwerking:
Samenwerkende architect: DAAD Architecten
Bouwteam: Trebbe
Constructeur: abtWassenaar
Installatieadviseur: Bureau 1232
Bouwmanagement: DAAD Architecten
Ontwikkeling ondersteuning: Van Wonen

Team:
Projectarchitect: Shie Kato
Jasper Grool
BVO:
5400 m2
Bouwkosten:
8.080.000 euro

Fotograaf: Daria Scagliola

bottom of page