top of page

TOTALSCAPE

Expositie in Nederlandse Architectuurinstituut

Ter gelegenheid van 400 jaar vriendschap tussen Nederland en Japan werd een overzichtstentoonstelling over de Japanse architectuur, stedenbouw en landschap georganiseerd in het Nederlandse Architectuur Instituut in Rotterdam. Wij hebben hiervoor als curator en ontwerper van de tentoonstelling meegewerkt. Het project begon met twee jaar onderzoeken van de situatie van Japanse architectuur en steden na het barsten van de economische bubbel in 1992. De nadruk van deze tentoonstelling lag niet alleen op de architectuur maar juist de relatie tussen gebouwen en hun omgeving. In een land als Japan ontstaat het straatbeeld als uitkomst van een verzameling individueel ontworpen gebouwen. Hier is geen sprake van stedenbouwkundige planning als basis voor de vormgeving van de stad en de straat.

De grote zaal in het NAi was op een spiraalvorm ingedeeld en vanuit het midden van de ruimte naar de rand toe ingericht, van Metropolitaanse steden, kleine steden, dorpen en natuur geschakeld. In het midden van de ruimte stond een 5x5m stedelijk model van het centrum van Tokio waarmee de topografie gemaakt door de mix van wolkenkrabbels tot kleine eengezinshuizen in één oogopslag duidelijk wordt. Bij de tentoonstellingswanden van ieder onderdeel zijn verschillende beeldtechnieken gebruikt. Bij metropolitaanse steden, de Tokyo high way computer game, kleine steden, Manga over een man in de stad loopt, dorp, schilderwerk van Yohe Taneda, een befaamde stage designer van o.a. Kill Bill. Circa 70 maquettes van Japanse architecten van diverse generaties zijn in deze ruimte tentoongesteld en specifieke projecten zijn voor deze projecten speciaal gefotografeerd en met een omgeving van 2x3m afgedrukt zodat de relatie tussen het project en hun omgeving duidelijk werd.

Om de beelden en de maquettes van de tentoonstelling te ondersteunen zijn in de catalogus essays van een historicus, een criticus en onderzoekers van steden opgenomen zodat het complete beeld en achtergrond bij elkaar komen en vastgesteld zijn in gedrukte vorm.

Programma:
Expositie Contemporary Japanese Architecture, Urban Planning and Landscape
Locatie:
Rotterdam, Nederland
Datum:
maart 2000
Opdrachtgever:
Nederlands Architectuur Instituut

Fotograaf:

Satoshi Asakawa

bottom of page