top of page

LINIE

Collectief Particulier Opdrachtgeverschap van 18 woningen

In Groningen hebben wij achttien woningen gerealiseerd door collectief particulier  opdrachtgeverschap, in opdracht van een nonprofitorganisatie. Deze organisatie, opgericht door achttien families, heeft ons gevraagd een prototype te ontwerpen, dat vervolgens aangepast kon worden aan de individuele woonwensen en leefstijlen van de bewoners. Het resultaat is een serie huizen die samen een coherent en harmonieus geheel vormen, terwijl elke woning zijn eigen karakter heeft. Bijzonder vinden wij vooral dat het collectieve proces een gemeenschap heeft gecreëerd nog voordat de mensen elkaars buren waren.

Door de structuur van het stedenbouwkundig ontwerp en het formaat van de verkaveling ontstaat een stedelijke en tegelijkertijd ontspannen suburban woonwijk. Omdat de kavels smal zijn en de dichtheid hoog, is in het ontwerp gezorgd voor voldoende zonlicht en privacy. Elke woning heeft een ruimtelijke kamer met zicht op de tuin. Om een intieme sfeer achter het huis te creëren zijn de woningen L-vormig van plattegrond. De achtergevel van de buren omarmt de patiotuin en is niet hoger dan 3,5 meter zodat er zelfs in de winter voldoende zonlicht is. Aan de voorzijde zijn alle huizen twee of drie verdiepingen hoog. Tezamen zorgen deze woningen voor een stedelijk gevoel en samenhang in de straat. Het prototype is aan de hand van individuele woonwensen vertaald naar achttien woningen op maat. De bewoners konden de ruimtes naar wens met elkaar verbinden of van elkaar afscheiden; zo beslisten zij waar ze zouden eten, tv kijken of slapen. Ook op de buitenkant van de woningen waren variaties mogelijk: bewoners konden kiezen voor een voorgevel van twee, tweeënhalf of drie verdiepingen hoog, voor verschillende typen ramen en tussen drie mogelijke kleuren van de afwerking van de Western Red Cedar gevelbekleding, of voor een onbehandelde gevelbekleding. Families met meerdere kinderen kozen voor veel slaapkamers, terwijl alleenstaanden en stellen zonder kinderen vaak voor grotere ruimtes kozen. Er is ook een huis ontworpen voor oudere bewoners.

De achttien woningen die uit het prototype zijn voortgekomen hebben ieder hun eigen individuele en unieke kenmerken. Het doel is bereikt: geen identieke woningen maar wel een visuele eenheid, zodat een grote, moderne familie ontstaat.

Programma:
18 vrijstaande woningen
Locatie:
Europapark, Groningen, Nederland
Datum:
mei 2006
Opdrachtgever:
P.O. de Linie
Initiatief:
KUUB Centrum Particuliere Bouw
Team:
Projectarchitect: Olivier Langejan
Medewerker: Yasuyo Matsuda
BVO:
3877 m2, 150 tot 180 m2 per woning
Bouwkosten:
2.573.800 euro

Fotograaf: 

Christian Richter

bottom of page